ideYAPI / ideCAD

İşleriniz hesapladığınız gibi gitmiyor mu?

Çelik, betonarme ve karma yapıların aynı program içinde birlikte modellenebildiği, genel amaçlı analiz, tasarım ve çizim programı olan ideCAD® Çelik & Betonarme ile katları olan veya olmayan, katlarda rijit diyaframlı, kısmen rijit diyaframlı veya tamamen rijit diyaframsız yapıların hesabı yapılabilir. Çok katlı yapılar, endüstriyel yapılar ve bina türü olmayan gelişigüzel yapılar, deprem yönetmeliğinde belirtilen koşullara uyarak modellenebilir. Çubuklar ile birlikte, aynı sistem içine entegre edilmiş kabuk elemanlar kullanılabilir. Entegrasyon sayesinde döşemeler, perdeler, temeller ve çubuk elemanlar aynı sistem içerisinde analiz edilerek tasarımları yapılabilir.

BIM / Yapı Bilgi Sistemi
Mimari & Betonarme & Çelik, Üçü Bir Arada!
ideCAD® Yapı "Entegre Bilgi Sistemi" ile mimari, betonarme ve çelik projelendirme sürecinde ortak data üzerinde çalışılır.

CAD Arayüzü
Ribbon Menü

Betonarme, analiz ve tasarım, analiz ve tasarım sonuçları görüntüleme, çizimler, raporlar vb. gruplanmış başlıklar ile kullanım amacına uygun kategorize edilen ribbon menü ile komut ve alt komutlara kolayca ulaşabilirsiniz.

Komut Satırı

Mouse, menüler ve ikonla veri girişinin yanı sıra, klavyeden "komut kısayolu" yazarak da modelinizi hızlıca oluşturursunuz.

Özelleştirilebilen Menü
Arayüz, çalışma pencereleri, renkler, menülerin yeri ve sırası, komut grupları ve kısayol tuşları tercihe bağlı olarak kişiselleştirilir.
3 Boyuttan Veri Girişi
Plan, perspektif ve farklı üç boyut pencerelerinde modelinizi oluşturarak, taşıma, kopyalama, çoğaltma gibi işlemleri üç boyutta  uygulayabilirsiniz. Bir pencerede başladığınız komuta, komuttan çıkmadan başka bir pencerede devam edebilirsiniz.
Çizim Düzenleme
Yakalama olanakları, obje seçme araçları, lokal koordinat, seçim grupları, objeyle ilişkili akıllı komutlar, katlar arası geçiş gibi düzenleme unsurları revizyonlarınızı hızlandırır.
Katman / Renk / Font Yönetimi
Gelişmiş 3B olanaklarının yanı sıra, CAD programlarında kullanılan araçları da içeren ideCAD ile yasal sınırları zorlamadan ve başka bir programa ihtiyaç duymadan tüm çizimler hızlıca hazırlanır ve direkt çıktı alınır.

Çubuk Elemanlar
Kullanılan Kesitler
Kesit kütüphanesine önceden yüklenmiş boru, kutu, W, HD, IPN, IPE, HE, UPE, UPN, Angelina ve petek profiller kullanılır. Kesit tasarlama editörüyle yeni kesitler oluşturulur ve kesitler birleştirilerek birleşik kesitler elde edilir. Aşık ve kuşaklarda hafif çelik profiller kullanılabilir.
Kolonlar / Kirişler
Kat kolonları, kata bağlı olmayan kolonlar, kiriş bağlanmayan kolonlar ve  eğik kolonlar, dikdörtgen, dairesel ve poligon kesitte tanımlanır. Kirişler; dikdörtgen, tablalı ve yarım tablalı olarak, kat kirişi, arakat kirişi, kattan kata bağlanan kiriş, planda ve düşeyde eğrisel formda ve düz olarak tanımlanır. Kolon ve kirişler, 3 boyutlu uzay çubuğu olarak analitik model oluşturulur.
Sürekli Temeller
Dikdörtgen, yarım trapez ve trapez kesitte, elastik zemine oturan üç boyutlu çubuk olarak modellenir. Kirişli radyelerle ve aynı zamanda üst yapıyla bir arada modellenir ve yapı global rijitlik matrisine assemble edilir.
Kazık Temeller
Değişen zemin katman özelliklerine göre, çubuk boyunca yaylar ve çubuk ucunda ayrıca bir yayla modellenen kazıklar, üç boyutlu çubuk olarak temeller ve üst yapıyla birlikte hesaba katılır.

Kat Diyaframları
Diyaframsız Yapılar
Diyafram tanımlamayı istemeyeceğiniz yapıları, diyaframsız, 3 boyutlu çubuk objelerle flexible (esnek) olarak modelleyerek analiz edebilirsiniz.
Rijit Diyafram
Rijit diyafram bağımlılığı, o kattaki tüm kolon - kiriş kesişim düğüm noktalarına ve alansal objelerin kat düzlemindeki noktalarına atanır.
Yarı Rijit Diyafram
Bu döşeme modeli, özellikle A2 - A3 türü düzensizlikler içeren ve ayrıca normal katlardan rijit bodrum katlara geçişte yer alan ve üstteki katlarda oluşan eylemsizlik kuvvetlerinin tümünü veya büyük bir bölümünü, ani olarak bodrum katlardaki çevre perdelerine aktarmak durumunda kalan geçiş katları döşemelerinde kullanılır.
 

Yönetmelik / Standartlar
TBDY 2018

Ocak 2019 itibari ile yürürlüğe giren Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ile tam uyumluluk sayesinde yeni deprem yönetmeliği ile yapı tasarımı yapılır  ve mevcut yapıların risk analizi ile performans değerlendirmeleri gerçekleştirilir ve raporlanır.

Deprem
Düzensizlik ve öteleme kontrolleri otomatik yapılır. Kesitler ve birleşimler, 2007 Deprem Yönetmeliği koşullarına göre değerlendirelerek otomatik kontrol edilir.
Rüzgar
Kaplamalara etkiyen rüzgar yükleri, TS 498'e göre, açık yapılara etkiyen rüzgar yükleri, TS-EN 1993-1-1'e göre otomatik hesaplanır.

Yüklemeler
Yükleme Durumları

Yapı ağacı ve seçmeli rapor üzerinden yapı için kullanılan sabit, hareketli, kar ve düşey deprem, yatay deprem vb. yükleme durumları ile kullanıcı tanımlı yükler için oluşturulan yükleme durumları incelenebilmektedir.

Yükleme Kombinasyonları

Betonarme ve Çelik Yapılar için seçilen tasarım yönetmelikleri ile TBDY 2018 4.4.4' te belirtilen yükleme kombinasyonları otomatik oluşturulmaktadır. Proje bazlı farklı yükleme kombinasyonlarına ihtiyaç duyulması halinde kullanıcı tanımlı yükleme kombinasyonları oluşturulabilmektedir. Yapı ağacı ve seçmeli raporda, oluşturulan tüm yükleme kombinasyonları incelenebilir.

Otomatik Yüklemeler
Kaplamalardan, aşık ve kuşaklara, rüzgar - kar yükleri otomatik üretilip aktarılır. Kompozit döşeme yükleri otomatik üretilerek, kiriş ve tali kirişlere aktarılır. Duvar yükleri, kapı - pencere boşlukları düşülerek atanır.
Noktasal / Çizgisel / Alansal Yükler
Düğüm noktalarına yük, moment ve ön tanımlı deplasman verilebilir. Çubuk boyunca, tekil ve çizgisel yükler tanımlanabilir.

Analiz
Genel Bakış
64 bit programlama tekniğiyle, out of core paralel çözüm teknolojisi kullanılarak geliştirilmiş sonlu elemanlar kütüphanesi... Otomatik ağ üretme tekniği ile çubuklar, kabuklar ve  temellerin tümü global stiffness matrisine katılarak çözüm yapılır.
Response Spectrum
Eigen vektör veya Ritz vektörleriyle tasarım spektrumu analizi, Ritz veya Eigen vektörleriyle modal frekans analizi.
Kütle Modelleme / Dinamik Analiz
Tekil kütleler, yatay ve düşey serbestlik derecelerine ve istenirse, diğer uç serbestlik derecelerine karşı gelecek şekilde tanımlanırlar. Hareketli yük katılım katsayısı, Deprem Yönetmeliğinde belirtilen şekilde alınır. Ek dışmerkezlik etkileri rijit diyafram modeli veya kabuk model seçildiğinde ayrıca ilave bir deprem hesabı yapılarak, yapı elemanlarının tasarımında dikkate alınır. TBDY 2018 gereği Tablo 4.2' ye uygun etkin kesit rijitlikleri kullanılarak modal analiz yapılır.
Mod Toplama Yöntemi

Modal Hesap Yöntemlerinden bir tanesi olan bu yöntem ile  TBDY 2018 Ek 4B' de belirtilen hesaplama kurallarına uygun olarak binaların deprem hesabı yapılır.

Euler Burkulması
Global burkulma analiziyle, yapının burkulma açısından zayıf yönleri incelenir. Burkulma modları, yapı davranışı hakkında tasarıma ilişkin fikir verirken, burkulma analizi, yapıda stabil olmayan durumların daha rahat incelenmesini sağlar. Yapının lineer burkulma modları, herhangi bir yükleme kombinasyonu için bulunabilir.
Isı Farkları Analizi
T1 ve T2 olarak iki farklı yükleme durumu ile ısı farkları hesabı sıcaklık değişimi yüklemesi yapılabilir ve tasarım zarfında dikkate alınır.
Time History
"Direct Integration Beta Newmark" yöntemiyle, yapıların doğrusal Time History analizi yapılır.
İnşaat Aşamaları
Betonun zamana bağlı yaşlanma, rötre ve sünme etkileri de (CEB - FIB 1990) dikkate alınarak, kat kat veya başka yapım senaryosu oluşturarak nonlineer analiz yapılır ve tasarımda dikkate alınır. Böylece, yüksek yapılarda gerekli olan ölü yük düzeltmesi yapılarak, gerçek moment zarfı belirlenir. Yapının kaplama ve hareketli yüklerinin yüklenmesinin ardından, istenilen süre sonrası için aldığı durum sorgulanır.

Raporlar / Metrajlar
Hesap sonuçlarını, neden - sonuç ilişkilerini belirterek ayrıntılı olarak raporlayan ideCAD® Çelik, hazırladığı raporu ideCAD Rapor programı aracılığıyla görüntüler.

• Kolay anlaşılır, görsel, grafik açıklamalı tamamen yenilenmiş hesap raporları.
 • Hesap sonuçlarının yönetmeliklere uygunluğunun, formüller ve açıklamalarla gösterimi.
• Raporlara firma (kurum) logosu ekleyebilme.
• Sayfa ekleyebilme.
• Raporlara resim dosyası ekleyebilme.
• Listelenmiş sonuçların birimlerini, rapor programı içerisinde değiştirebilme.
• İçindekiler sayfasında ilgili başlığa tıklayarak, incelenecek bölüme geçiş yapabilme.
• Yapının genel yerleşim şekillerinin raporun başına otomatik yerleştirilmesi.
• Raporları txt veya PDF formatlarında kayıt edebilme.
 
Hesap sonuçlarını, neden - sonuç ilişkilerini belirterek ayrıntılı olarak raporlayan ideCAD® Çelik, hazırladığı raporu ideCAD Rapor programı aracılığıyla görüntüler.

• Kolay anlaşılır, görsel, grafik açıklamalı tamamen yenilenmiş hesap raporları.
 • Hesap sonuçlarının yönetmeliklere uygunluğunun, formüller ve açıklamalarla gösterimi.
• Raporlara firma (kurum) logosu ekleyebilme.
• Sayfa ekleyebilme.
• Raporlara resim dosyası ekleyebilme.
• Listelenmiş sonuçların birimlerini, rapor programı içerisinde değiştirebilme.
• İçindekiler sayfasında ilgili başlığa tıklayarak, incelenecek bölüme geçiş yapabilme.
• Yapının genel yerleşim şekillerinin raporun başına otomatik yerleştirilmesi.
• Raporları txt veya PDF formatlarında kayıt edebilme.


Görselleştirme
3D Yazıcı ile Maket Sunumu
İmalata hazır parçaları 3D Yazıcı ile üretebilirsiniz.
Fotogerçekçi Görselleştirme
Fotoğraf kalitesinde render'lar ile sunumlarınıza hayat katın!
Verilerin Görselleştirilmesi
Analitik sistem, yükler, yaylar, mafsallar, eleman uç serbestlikleri ve profiller, gruplar halinde renkli skala ile kontrol edilir. 
Sonuçların Görselleştirilmesi
Moment ve kesme kuvveti diagramları, dinamik modlar, deformasyonlar ve PMM oranları renkli skalayla gösterilir.

Uygulama Projeleri