Kullanıcı Aletleri

Site Aletleri


kaydırma çubuğu

Modelleme Teknikleri

Analiz

Sonlu Elemanlar

Betonarme Eleman Tasarımı

Çelik Eleman Tasarımı

Sonlu Elemanlar

Kabuk Sonlu Elemanlar

Kütle Modellemesi

Tasarım Sonuçları

Export ve İmport Seçenekleri

rijit_bodrumlu_binaların_analizi

4.3.6’ya göre Tek Aşamalı Tepki Spektrumu Analizi

4.3.6’da bahsi geçen tek aşamalı analiz yöntemidir. Bu yöntemde; üst yapı ve rijit bodrum katlar için tek analiz modeli oluşturulur. Üst yapı ve rijit bodrum katların kütleleri ve rijitlikleri kullanılarak analiz yapılır. Alt ve üst bölüm için R ve D katsayıları TBDY 2018 gereği farklıdır ve farklı tasarım spektrumları kullanılır.

- TBDY 2018 4.3.6.2 gereği alt ve üst bölüm elemanlarında sünek ve sünek olmayan davranış tanımlarına uygun olarak D katsayısı ile arttırımlar gerçekleştirilir. Üst yapı için Tablo 4.1’ e uygun taşıyıcı sistem tipine göre belirlenen R ve D katsayıları kullanılırken, rijit alt bölüm için ve Dalt=1.5 ile işlem yapılır.

- Tepki spektrumu analizi sonucu üst ve alt bölüm için ilgili spektrumlara bağlı hesaplanan normal kuvvet, kesme kuvveti, eğilme momenti, yer değiştirme ve dönme değerleri elde edilir.

4.8.5.1, 4.8.5.2 ve 4.8.5.3’te açıklanan iki yükleme durumlu hesap yöntemi

4.8.5’ de bahsi geçen iki aşamalı analiz yöntemidir. Yöntem gereği, alt bölüm, rijit bodrum katlar, ile üst bölüm tek modelde iki farklı durum için analiz edilerek sonuçlar birleştirilir.

- Sadece üst bölümün kütleleri gözönüne alınarak analiz Üst bölüm analizinde, üst yapı elemanları kütle ve rjitlikleri ile alt bölüm elemanları rijitlikleri gözönüne alınır, ancak alt bölümün kütleye katkısı olmadan analiz edilir. Analiz sonucu hem üst bölüm hem alt bölümde iç kuvvet ve yer değiştirmeler elde edilir. Analiz sırasında üst bölüm için Tablo 4.1’den taşıyıcı sisteme uygun R ve D katsayıları seçilmelidir.

- Sadece alt bölümün kütleleri gözönüne alınarak analiz Alt bölüm analizinde, alt bölüm elemanların rijitlikleri ve kütlesi gözönüne alınırken, üst bölüm elemanlarının rijitlikleri gözönüne alınır ancak üst bölümün kütleye katkısı gözönüne alınmaz. Alt bölüm için (Ralt/I)=2.5 ve Dalt=1.5 ile işlem yapılır. Bu analiz sonucunda alt bölüm elemanlarında iç kuvvetler ve yer değiştirmeler elde edilir.

- Üst ve Alt Analiz Birleştirme Analiz sonrası elde edilen sonuçlar TBDY 2018 4.10.1’ e göre sünek ve sünek olmayan iç kuvvetlere uygun birleştirilir.

rijit_bodrumlu_binaların_analizi.txt · Son değiştirilme: 2019/12/02 18:04 Değiştiren: nurgul