Kullanıcı Aletleri

Site Aletleri


kaydırma çubuğu

Modelleme Teknikleri

Analiz

Sonlu Elemanlar

Betonarme Eleman Tasarımı

Çelik Eleman Tasarımı

Sonlu Elemanlar

Kabuk Sonlu Elemanlar

Kütle Modellemesi

Tasarım Sonuçları

Export ve İmport Seçenekleri

yuek_birlesimleri_kombinasyonlar

Yük Birleşimleri

Yük birleşimleri veya yük kombinasyonları TBDY Bölüm 4.4.4 Deprem Etkisinin Diğer Etkilerle Birleştirilmesi başlığı altında tanımlanmaktadır. Sabit yük etkisi, hareketli yük etkisi, birbirine dik doğrultularda tanımlanan deprem etkileri ve düşey deprem etkisinin yük katsayıları ile bir arada tanımlanması yük birleşimlerini (yük kombinasyonlarını) oluşturur. Yük birleşimleri veya yük kombinasyonları TBDY Bölüm 4.4.4 Deprem Etkisinin Diğer Etkilerle Birleştirilmesi başlığı altında tanımlanmaktadır.

Deprem Etkisinin Diğer Etkilerle Birleştirilmesi

Taşıyıcı sistem elemanlarının tasarımında esas alınan ve deprem etkisini içeren yük birleşimleri TBDY Denklem 4.11 ve Denklem 4.12 'de tanımlandığı gibi dikkate alınmaktadır.

Yatayda birbirlerine dik doğrultulardaki deprem etkilerinin birleştirilmesi TBDY Denklem 4.9 'da tanımlandığı gibi dikkate alınmaktadır.

Yük birleşimlerinden elde edilen iç kuvvetlerde süperposizyon ilkesi geçerlidir. Betonarme taşıyıcı sistem elemanlarının tasarımı için kullanılan yük birleşimleri sonuçları hesaplanırken, etkin kesit rijitliklerinin dikkate alındığı ve etkin kesit rijitliklerinin dikkate alınmadığı durumlardan oluşan iç kuvvetler ve şekildeğiştirmelerin elde edildiği iki ayrı analiz yapılmaktadır.

Ek Dışmerkezlik Etkisinin Yükleme Kombinasyonlarında Dikkate Alınması

Tepki Spektrumu Analizi ile Ekdışmerkezlik Etkisi dikkate alınırken iki farklı seçenek mevcuttur. Dinamik prosedür seçildiğinde kütle merkezi, gözönüne alınan deprem doğrultusuna dik doğrultudaki kat boyutunun +%5', ve -%5'i kadar kaydırılacak şekilde, Ex için iki, Ey için iki adet olmak üzere 4 farklı tepki spektrumu analizi yapılmaktadır. Bu durum eleman tasarımı için kullanılan yük birleşimleri bu 4 analizden en olumsuz durumu verecek şekilde dikkate alınır. Statik prosedür seçildiğinde Yatay deprem yükleme durumları için tepki spektrumu analizi ile belirlenen kat kuvvetlerinin, ekzantirisite oranı ile çarpımından elde edilen burulma momentini oluşturmak üzere EcX ve EcY olmak üzere diyafram merkezine etkitilir.

Betonarme Elemanların Tasarımı için Kullanılan Yük Birleşimleri

TBDY Madde 4.5.8.3 'e göre betonarme taşıyıcı sistem elemanlarında Etkin Kesit Rijitlikleri çarpanları, sadece deprem etkili yük birleşimleri içinde yer alan ve bu birleşimlere giren yükler altındaki hesaplarda uygulanmaktadır. Bu durumda etkin kesit rijitliği çarpanları kullanılarak hesaplanan iç kuvvetler ve yerdeğiştirmelerin elde edildiği sabit yük ve hareketli yük etkileri, kombinasyonlar içinde G' ve Q' simgeleri ile gösterilmektedir. Deprem etkisi içermeyen yük birleşimlerinde ise etkin kesit rijitlikleri çarpanları kullanılmamaktadır. Bu durumda etkin kesit rijitliği çarpanları kullanılmadan hesaplanan iç kuvvetler ve yerdeğiştirmelerin elde edildiği sabit yük ve hareketli yük etkileri, kombinasyonlar içinde G ve Q simgeleri ile gösterilmektedir.

Betonarme eleman tasarımı için otomatik tanımlanan yükleme kombinasyonları aşağıda verilmiştir.

  • 1.4G + 1.6Q
  • G + Q …… (Sehim Tasarımı)
  • G' + Q' + 0.2S ± Ex ± 0.3Ey + 0.3Ed(Z)
  • G' + Q' + 0.2S ± Ey ± 0.3Ex + 0.3Ed(Z)
  • 0.9G' ± Ex ± 0.3Ey - 0.3Ed(Z)
  • 0.9G' ± Ey ± 0.3Ex - 0.3Ed(Z)

Kirişsiz Döşemeli Yapıların Yük Birleşimleri


  • 1.4G + 1.6Q
  • G + Q …… (Sehim Tasarımı)
  • G' + Q' + 0.2S ± Ed(X) ± 0.3Ed(Y) + 0.3Ed(Z)
  • 0.9G' ± Ed(X) ± 0.3Ed(Y) - 0.3Ed(Z)
yuek_birlesimleri_kombinasyonlar.txt · Son değiştirilme: 2020/03/14 13:34 Değiştiren: oguzcan